Cāļa krūtiņa ar ābolu – sidra mērci un ceptiem āboliem
- 2 cāļa filejas,
- eļļa cepšanai,
Marinādei:
- 1 ķiploka daiviņa (jāsaspiež ar ķiploku spiedi),
- ½ tējkarote sāls,
- šķipsniņa piparu,
- 1 ēdamkarote augu eļļas,
- ½ tējkarote timiāna,
Mērcei:
- ½ ābola,
- ½ sīpola,
- 100 g sidra,
- 100 ml stipra cāļa buljona,
- 50 g saldā krējuma,
- eļļa cepšanai,
- sāls, pipari pēc garšas,
Piedevām:
- 1 ābols,
- sauja ogu, piemēram, dzērvenes vai brūklenes,
- sviests,
- sāls pēc garšas.
Pagatavošana:
Cāļa krūtiņu iemarinē (visas marinādes sastāvdaļas jāsajauc kopā un ierīvē cāli) un atstāj marinēties uz 20 min. Tad krūtiņas nedaudz apcep uz pannas, pēc tam liek uz alumīnija folijas cepešpannā un 8 minūtēm cep krāsnī 180°C karstumā. Izņem no krāsns un ietin folijā atpūsties, pārsedzot ar dvieli.
Mērcei – ābolus un sīpolus sagriež sīkos gabaliņos un liek uz aukstas pannas eļļā, cep līdz sīpoli zeltaini un āboli pašķīduši, tad pievieno sidru, buljonu, sāli, piparus, un pasutina. Pievieno saldo krējumu, karsē līdz krējums sabiezē. Mērci sablendē vienmērīgai tekstūrai.
Ābolu sagriež daiviņās, apsāla. Sviestā uz pannas apbrūnina, pirms cepšanas beigām pievieno ogas un pacep brīdi. Fileju griež biezās šķēlēs, pasniedz ar mērci un āboliem.