2 cāļa filejas,
eļļa cepšanai,
Marinādei:
1 ķiploka daiviņa (jāsaspiež ar ķiploku spiedi),
½ tējkarote sāls,
šķipsniņa piparu,
1 ēdamkarote augu eļļas,
½ tējkarote timiāna,
Mērcei:
½ ābola,
½ sīpola,
100 g sidra,
100 ml stipra cāļa buljona,
50 g saldā krējuma,
eļļa cepšanai,
sāls, pipari pēc garšas,
Piedevām:
1 ābols,
sauja ogu, piemēram, dzērvenes vai brūklenes,
sviests,
sāls pēc garšas.
Pagatavošana:
Cāļa krūtiņu iemarinē (visas marinādes sastāvdaļas jāsajauc kopā un tad jāierīvē cālis) un atstāj apmēram uz 20 min. Tad nedaudz apcepj uz pannas, pēc tam liek uz
cepešpannas (jāieklāj folijs) un uz 8 minūtēm liek cepties cepeškrāsnī 180 C. Izņem ārā un ietin folijā atpūsties,
pārsedz ar dvieli. Mērcei – ābolus un sīpolus sagriež sīkos gabaliņos un liek uz aukstas pannas eļļā cepties, līdz
sīpoli zeltaini un āboli pašķīduši, tad pievieno sidru, buljonu, sāli, piparus, pasutina, pievieno
saldo krējumu, karsē līdz krējums sabiezē.
Ābolu sagriež daiviņās, apsāla. Apcep uz pannas sviestā mazliet brūnīgus, pirms cepšanas
beigām pievieno ogas un pacep brīdi.
Fileju griež biezās šķēlēs, pasniedz ar mērci (tā ir jāsablendē) un āboliem.
Pirms liet glāzēs dzirkstošo sidru, atdzesē to! Atdzesēts līz 4-6 grādu temperatūrai, ts būs krietni gardāks, kā arī mazāk putos, atverot pudeli.