2 cāļa filejas,
eļļa cepšanai,
Marinādei:
1 ķiploka daiviņa (jāsaspiež ar ķiploku spiedi),
½ tējkarote sāls,
šķipsniņa piparu,
1 ēdamkarote augu eļļas,
½ tējkarote timiāna,
Mērcei:
½ ābola,
½ sīpola,
100 g sidra,
100 ml stipra cāļa buljona,
50 g saldā krējuma,
eļļa cepšanai,
sāls, pipari pēc garšas,
Piedevām:
1 ābols,
sauja ogu, piemēram, dzērvenes vai brūklenes,
sviests,
sāls pēc garšas.
Pagatavošana:
Cāļa krūtiņu iemarinē (visas marinādes sastāvdaļas jāsajauc kopā un tad jāierīvē cālis) un atstāj apmēram uz 20 min. Tad nedaudz apcepj uz pannas, pēc tam liek uz
cepešpannas (jāieklāj folijs) un uz 8 minūtēm liek cepties cepeškrāsnī 180 C. Izņem ārā un ietin folijā atpūsties,
pārsedz ar dvieli. Mērcei – ābolus un sīpolus sagriež sīkos gabaliņos un liek uz aukstas pannas eļļā cepties, līdz
sīpoli zeltaini un āboli pašķīduši, tad pievieno sidru, buljonu, sāli, piparus, pasutina, pievieno
saldo krējumu, karsē līdz krējums sabiezē.
Ābolu sagriež daiviņās, apsāla. Apcep uz pannas sviestā mazliet brūnīgus, pirms cepšanas
beigām pievieno ogas un pacep brīdi.
Fileju griež biezās šķēlēs, pasniedz ar mērci (tā ir jāsablendē) un āboliem.
500 g laša filejas,
Marinādei:
1 vārīta biete,
50 ml gaišās sojas mērces,
1 tējkarote romiešu ķimeņu (kumina),
1 ēdamkarote cukura,
1 ēdamkarote sāls,
Laima krēmam:
1 paciņa saldā krējuma,
½ laima miziņas,
½ laima sulas,
½ tējkarote sāls,
1 tējkarote cukura,
Kabaču salātiem:
1 neliels kabacis (cukini),
sāls,
citrona vai laima sula.
Pagatavošana:
Lasim ar pinceti izņem asakas. Marinādei visas sastāvdaļas sablendē. Plastmasas kastītē liek ½ marinādes, tad laša gabalu, tad atlikušo daļu marinādes (lai lasis viss būtu ieziests ar marinādi). Pa nakti atstāj ledusskapī. Pirms ēšanas laša gabalu izņem no marinādes, ar papīra salveti nosusina un sagriež ar ļoti asu nazi plānās šķēlītēs.
Krēmam sakuļ saldo krējumu ar cukuru stingrās putās, tad iejauc laima sulu un miziņu. Salātiem – kabacīti sagriež smalkās strēmelītēs, apsāla un aplaista ar sulu. Pasniedz ar grauzdētas baltmaizes šķēli vai citu maizīti.
Sastāvdaļas:
70 ml Gardener’s sausā ābolu sidra,
30 ml ābolu etiķa,
2 gab. šalotes sīpolu,
20 ml ūdens,
200 g sviesta,
1
tējkarote medus,pēc garšas sāls un baltie pipari.
Pagatavošana:
Pannā vāra smalki sagrieztus šalotes sīpolus ar sidru, etiķi un medu, līdz
šķidrums samazinās vismaz uz pusi. Pievieno aukstu dzeramo ūdeni un uz mazas
liesmas turpina karsēt, pa maziem gabaliņiem sāk pievienot sviestu un turpina
maisīt. Lai nepārkarsētu, nogriež karstumu un turpina pievienot sviestu, līdz
mērce iegūst krēmīgu konsistenci, tad pievieno sāli un piparus.
Sastāvdaļas:
1 vidējs sīpols,
1 ābols,
1 kubiņš vistas buljona,
1 ēdamkarote sviesta vai augu eļļas,
150 ml sidra (Gardener’s sausais ābolu sidrs vai Ābolu pussausais
Sabiles sidrs),
100 ml saldā krējuma.
Pagatavošana:
Sīpolus un ābolus smalki sagriež. Liek
cepties sviestā/eļļā uz aukstas pannas, līdz sīpoli un āboli ir mīksti un
caurspīdīgi. Tad pievieno sidru un
buljona kubiņu un sutina, līdz āboli izšķīduši un sidrs daļēji iztvaikojis par
aptuveni trešo daļu. Tad pievieno krējumu un maisot karsē, kamēr sabiezē līdz
vēlamajai mērces konsistencei. Ja mērci vēlas viendabīgāku, to sablenderē. Ideāla mērce ceptai vistai un citiem putnu
ēdieniem, bet var arī ar citiem ēdieniem.
Sastāvdaļas:
100 g sviesta,
6 sīpoli,
2 ķiploku daiviņas,
1 l dārzeņu vai vistas buljona,
1 ēdamkarote kviešu miltu,
0,6 l Gardener’s sausā ābolu
sidra,
2 lauru lapas,
6 šķēles baltmaizes,
150 g intensīva siera, piemēram,
Čedara,
sāls, pipari pēc garša.
Pagatavošana:
Sagrieztos sīpolus (šķēlēs) un
ķiplokus liek bļodā un apkaisa ar miltiem. Katlā sāk kausēt sviestu un pievieno
sīpolus, liekos miltus nopurinot. Cep uz lēnas uguns, sutina, neļauj sacepties,
tikai viegli apbrūnēt, kamēr tie mīksti. Tad pielej buljonu un sidru, pieliek
lauru lapas. Ja vajag, arī sāli un piparus, tas atkarīgs no buljona
intensitātes. Vāra apmēram 15 min, līdz sīpoli mīksti. Kamēr zupa vārās, uzkarsētā
cepeškrāsnī uz pannas maizes šķēles ar sieru un cep, līdz siers izkusis un
nedaudz apbrūnējis. Zupu lej bļodās un katrā ieliek pa siera maizes šķēlei.
Otrs variants – ja ir pieejami
podiņi, zupu lej tajos. Apgrauzdē maizi un sarīvē sieru. Katram podiņam pa
virsu liek maizes “vāciņu”, kuru apber ar sieru. Tad liek cepeškrāsnī un cep,
kamēr siers izkusis un izveidojis zeltainu garoziņu.
Sastāvdaļas:
300
ml Gardener’s sausā ābolu sidra,
100
ml gāzēta minerālūdens,
1
ēdamkarote cukura,
svaigi
malti melnie pipari,
sāls,
timiāns,
4
sīpoli,
1 kg
gaļas (pēc izvēles – vista vai cūkgaļa).
Pagatavošana:
Gaļu sajauc ar sidru, minerālūdeni, garšvielām un sīpoliem, kārtīgi izmaisa un atstāj
uz 3 – 5 stundām. Pēc tam gaļu sadur uz iesmiem un cep uz grila, bet var arī uz
pannas.
Sastāvdaļas:
4 x 150 g baltās zivs,
1 sīpols,
1 ēdamkarote sviesta vai augu eļļas,
100 g Gardener’s sausā ābolu sidra,
100 g saldā krējuma,
sāls, pipari pēc garšas,
sauja zaļumu (dilles, pētersīļi, lociņi pēc izvēles).
Pagatavošana:
Baltās zivs (heka, zandarts, vai kāda cita) filejas
gabalus apber ar sāli un pipariem. Smalki sakapātus sīpolus liek cepties uz
aukstas pannas, lai lēni cepas, kamēr paliek caurspīdīgi, bet nebrūnē. Tad
pārlej ar sidru, uzkarsē, uz pannas izkārto zivs gabalus, izkarsē un pārlej ar
saldo krējumu. Karsē, kamēr krējums sabiezē. Tad pārkaisa ar zaļumiem. Pasniedz
ar vārītiem rīsiem.
Sastāvdaļas
Mīklai:
125 g sviesta istabas temperatūrā,
70 g pūdercukura,
1 tējkarote vaniļas ekstrakta,
1 ola,
150 g miltu,
100 g mandeļu miltu,
2 ēdamkarotes cidoniju ievārījuma.
Pildījumam:
400 ml piena,
100 ml Gardener’s saldā ābolu – cidoniju
sidra,
3 olu dzeltenumi,
1 tējkarote vaniļas ekstrakta,
2 ēdamkarotes cidoniju ievārījuma,
6 ēdamkarotes cukura,
4 ēdamkarotes miltu,
6 āboli.
Pa
virsu izkārtotajiem āboliem:
cukurs,
kanēlis,
sviests (daudzums pēc paša gaumes).
Pagatavošana:
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180oC.
Ietaukoto un ar miltiem izkaisīto kūkas formu (aptuveni 22/24 cm lielu) liek
ledusskapī, lai tā būtu auksta.
Sviestu, pūdercukuru, vaniļas ekstraktu
un cidoniju ievārījumu liek bļodā un kārtīgi samaisa. Pievieno olu un mandeļu
miltus, visu apmaisa. Pēc tam mīklai pakāpeniski pievieno miltus, lai veidotos
mīksta mīkla. Mīklu samaisa, līdz veidojas vienmērīga masa.
Gatavo
pildījumu – katliņā ber
miltus, kuriem pievieno vaniļas ekstraktu un cidoniju ievārījumu. Pēc tam liek
klāt olu dzeltenumus un nedaudz no nepieciešamā piena. Sastāvdaļas apmaisa,
līdz milti un cukurs izšķīduši. Pēc tam pievieno atlikušo pienu un sidru.
Sastāvdaļām ļauj sākt burbuļot uz plīts, un vārot apmaisa, līdz masa viegli
sabiezē. Gatavajam pildījumam ļauj atdzist.
Ņem ietaukoto kūkas formu un izklāj pa
tās pamatni un sāniem mīklu. Mīklai pa virsu lej pīrāga pildījumu. Tam pa virsu
izkārto šķēlītēs sagrieztus ābolus, kuriem uzkaisa kanēli, cukuru un vietām
uzliek sviesta pikucīšus.
Ābolu pīrāgu liek cepeškrāsnī un cep
aptuveni stundu, līdz mīklas garoziņa ir zeltaina, bet paši āboli mīksti un
apbrūnējuši.
Pirms liet glāzēs dzirkstošo sidru, atdzesē to! Atdzesēts līz 4-6 grādu temperatūrai, tas būs krietni gardāks, kā arī mazāk putos, atverot pudeli.